Prof. Dr. Bülent Berker - Kadın Hastalıkları, Jinekolojik Cerrahi, Doğum, Kısırlık ve Tüp Bebek Uzmanı - 94d43e327d9303539cb1e2aac7032668 L

Myomlar Rahimde görülen düz kas dokusundan gelişen iyi huylu tümörlerdir. 35 yaşın üzerindeki kadınlarda %20 oranında görülür. En çok 35-45 yaş grubunda rastlanır. Menapozdan sonra küçülme eğilimindedirler. Genellikle myomlarda kanserleşme yani kötü huya gitme %0.5’in altındadır.

Myomlar genellikle belirti vermezler bazen jinekolojik muayene esnasında tesadüfen tespit edilirler. Ancak çoğu zaman büyümeye bağlı yerleşim yerine bağlı şu şikayetlere neden olabilir:

  • Uzun süren ve fazla miktarda adet kanaması, adet kanaması haricinde ara kanama
  • Sık idrara çıkma, gece idrara çıkma, kabızlık.
  • Uzun süren ve yoğun kanamaya bağlı anemi, kolay yorulma, halsizlik.
  • Karında büyüme , şişkinlik ele gelen kitle.
  • Kısırlık.
  • Tekrarlayan düşükler.

Myom tanısı koymak oldukça kolaydır, tipik belirtilerle gelen bir kadında muayene ve ultrasonla tanı rahatlıkla konulabilir. Belirgin şikayete neden olmayan küçük  myomlar takip edilir, bunlarda tedaviye gerek yoktur. Eğer myom yukarıda saydığımız şikayetlere neden oluyorsa hastanın ileri dönemde çocuk isteyip istememesine, ailesini tamamlamış olup olmamasına bağlı olarak tedavi seçenekleri değişir. Çocuk sahibi olmak istemeyen ve ileri yaştaki hastalarda rahmin alınması doğru bir karar olabilir. Çocuk sahibi olmak isteyen ve genç hastada rahmin korunması sadece myomun çıkarılması (myomektomi) gerekir.

Myomların ilaçla tedavisi; Şu anda myomları küçülttüğü bilinen herhangi bir ilaç yoktur. Progestinler, danazol, raloksifen, GnRH analoğu gibi myomlarda geçici küçülme sağlayan ilaçlar kullanılabilirse de unutulmamalıdır ki myomların kesin tedavisi cerrahidir.

Kadın Sağlığı (Jinekoloji)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Doktora Sor