Doğum doğal bir süreçtir. Bu makalede doğumun 3 aşaması ve bunlardaki beklentiler hakkında bilgiler bulabilirsiniz.  Her kadının doğumu kendine özgüdür. Bazı durumlarda doğum saatler sürer, bazılarında daha kısa.  Eğer her şey yolunda giderse doğum aşamaları 3 bölümde incelenir.

  1. Aşama: Doğumun ilk aşaması rahim ağzının açılması ve incelmesi ile bebeğin doğum kanalına ilerlemesi sağlanır. Bu doğumun 3 aşaması arasında en uzun olan aşamadır. Kendi içinde 2 bölümden oluşur.

Sessiz Dönem: Bu süreçte rahim ağzınız genişlemeye başlar ve hafif – güçlü kasılmalar yaşanabilir. Bu kasılmalar 30 ila 60 saniye arasında sürebilir ve her 5 ila 20 dakika arasında gelebilir. Rahim ağzı açıldıkça vajinadan yoğun, lifli, kanlı bir akıntı gelebilir.

Ne kadar sürer: Sabırlı olmanız gerekmektedir. Erken doğum tahmin edilemez bir süreçtir. Özellikle ilk defa doğum yapanlar için saatlerce veya günlerce sürebilir. İlk doğumu olmayan anneler içinse daha kısa sürebilir.

Ne yapabilirsiniz: Kasılmaların sıklığı ve yoğunluğu artana dek durum size kalmıştır. Çoğu kadın için sessiz dönem çok rahatsız edici değildir. Ev işi yapmak, yürüyüşe çıkmak veya film seyretmek isteyebilir, günlük aktivitelerinize devam edebilirsiniz. Aynı zamanda aşağıdakiler de size yardımcı olur;

–          Duş veya banyo yapmak

–          Rahatlatıcı, sakin müzikler dinlemek

–          Nazik bir masaj yaptırmak

–          Yavaş ve derin nefes almak

–          Pozisyon değiştirmek

–          Su ve meyve suyu içmek

–          Hafif ve sağlıklı besinler yemek

Aktif Dönem: Şimdi işin asıl kısmı başlamıştır. Aktif dönem sırasında rahim ağzı 10 santimetre kadar açılır.  Kasılmalar daha güçlü yaşanır ve daha uzun sürer. Aktif dönemin sonuna doğru kasılmalar hiç bitmeyecekmiş gibi hissedersiniz. Sırtınızda da artan bir basınç hissi olacaktır. Doğum anı yaklaştıkça ve ağrı yoğunlaştıkça ilk heyecanınız azalır. Eğer ağrınız için ilaç veya anestezi isterseniz kendinizi pes ediyormuş hissetmeyin.

Ne kadar sürer: Ortalama olarak aktif dönem 8 saat kadar sürer. Bazı kadınlarda bu süre birkaç saat daha uzayabilir. Daha önce doğum yapmış bazı kadınlar içinse bu süre daha kısadır.

Ne yapabilirsiniz: Cesaret ve destek için doktorunuza bakınız. Büyüyen rahatsızlığınız için nefes alma ve rahatlama tekniklerini uygulayın. Aynı zamanda aşağıdakiler de size yardımcı olur;

–          Pozisyon değiştirmek

–          Sallanan sandalyede sallanmak

–          Ilık bir duş veya banyo yapmak

–          Soğuk, nemli bir bezi alnınıza dayamak

–          Yürüyüşe çıkmak ve kasılma geldiği anda durup dinlenmek

–          Kasılmalar arasında masaj yaptırmak

Eğer ıkınma hissiniz doğarsa, bunu doktorunuz size tamamen hazırsınız ve ıkınmaya başlayabilirsiniz diyene kadar tutun. Hızlı hızlı solumak ve üflemenin faydası vardır. Erken ıkınmaya başlamak doğumu erteleyebilen veya başka problemler yaratabilen rahim ağzının yırtılmasına veya şişmesine sebep olabilir.

  1.  Aşama: Bebeğinizin Doğumu

Ne kadar sürer: Birkaç dakika ile birkaç saat arasında sürer. İlk defa doğum yapanlar ve epidural anestezi yaptıranlar için bu süreç uzayabilir.

Ne yapabilirsiniz: Ikınabilirsiniz. Süreci hızlandırmak için her kasılmada ıkınmanız konusunda teşvik edilirsiniz. Veya işi akışına bırakır; ıkınma hissi doğana kadar bekleyebilirsiniz. Birçok kadın doğum yatağında uzanırken ıkınmayı tercih ederler. Bazıları için ise çömelmek veya oturmak daha rahattır. Size en uygununu bulana dek farklı pozisyonlar deneyin.

Bazı anlarda ıkınmamanız veya daha nazik bir şekilde ıkınmanız istenebilir. Yavaşlamak vajinal dokuların yırtılmasından ziyade gerilmesini sağlar. Bebeğin başının çıktığını bacaklarınızın arasından veya bir ayna yardımıyla görmeniz motivasyonunuzu arttırır. Bebeğin başı çıktıktan sonra havayolu temizlenerek göbek bağının boşta olduğundan emin olunur. Bebeğin vücudunun kalanı daha yavaş bir şekilde çıkmaya devam eder.

  1. Aşama: Plasentanın Gelişi Bebeğiniz doğduktan sonra büyük bir rahatlama hissedeceksiniz. Bebeğinizi kollarınızın arasında veya karnınızın üstünde tutabilirsiniz. Anın tadını çıkartın ancak bilin ki doğum henüz bitmedi. Doğumun üçüncü aşamasında doktorunuz plasentayı almalı ve kanamanızın kontrol altında olduğundan emin olmalıdır.

Ne kadar sürer: Plasenta 5 veya 10 dakika içinde alınır. Bazı durumlarda 30 dakika kadar sürebilmektedir.

Ne yapabilirsiniz: Rahatlayın. Şu ana kadar zaten ilginiz bebeğiniz üzerinde yoğunlaşmıştır. Çevrenizde olup bitenlere ilgisiz kalırsınız. Hatta bebeğinizi emzirmek bile isteyebilirsiniz.

Hafif kasılmalar yaşamaya devam edeceksiniz. Doktorunuz rahminizin daralması ve plasentayı çıkarması için alt karın bölgenize masaj yapabilir. Çoğunlukla bir miktar kanla beraber gelecek olan plasentayı çıkarabilmek için son bir kez daha ıkınmanız istenebilir. Doktorunuz plasentanın zarar görmemiş ve tam olduğundan emin olmak için onu inceleyecektir. Uterusta kalan her bir parçanın alınması gerekir ki kanama veya enfeksiyon olmasın.

Doktorunuz dikiş veya başka bir şeye ihtiyacınız olup olmadığınıza bakacaktır. Eğer dikişe ihtiyacınız varsa, eğer gerekli alan henüz hissizleşmemişse lokal anestezi yapılacaktır.

Gebelik Takibi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Doktora Sor