Doğum İşaretleri Ne Beklemeli
Her kadının doğumu tektir. Ancak doğumun tipik semptomlarını ve işaretlerini bilmek bu süreci anlayabilmeniz için size yardımcı olur.

Doğum ağrılarının başlaması ve Serviksin İncelmesi: Doğumun yaklaştığının ilk işaretlerinden biri rahim ağzı yani serviksin yumuşaması ve incelmesidir. Siz bunu hissetmezsiniz ama doktorunuz vajinal muayeneleriniz esnasında servikal değişikliklerinizi kontrol eder. Serviksin yumuşayarak incelmesi yüzdelerle ifade edilir.  %50 oranında yumuşayarak incelme olduğunda, serviksiniz orijinal kalınlığının %50’si oranındadır. Normal doğum öncesi bu oranın %100 olması gerekir.

Rahim Ağzının Açılması: Doğum semptomlarından birisi de rahim ağzının açılmasıdır. Doktorunuz bu açılma durumunu 0 – 10 cm arasında değerlendirir. Başlangıçta bu servikal değişiklikler çok yavaş olur. Aslında bazı kadınlarda bu açılma doğum gerçekten başlamadan evvel günlerce veya hatta haftalarca 2 – 3 cm olabilir. Bu süreciniz doğumun başladığını anlayabilmek açısından iyi bir gösterge değildir ancak doğuma hazırlandığınız bakımından iyi bir işarettir. Doğum aktif bir şekilde başladıktan sonra, açılma artacaktır.

Mukus Tıkacının Kaybı: Hamilelik sırasında bakterilerin rahme girmesini önlemek için kalın bir mukus rahim ağzı açıklığını tıkar. Rahim ağzı incelerek açılmaya başladığında bu doku boşalır. Tel tel, lifli bir görüntü veya yoğun bir akıntı fark edebilirsiniz. Bu akıntı genellikle kahverengidir, bazen de kanlı bir görünüme sahiptir.

Mukus tıkacının kaybı doğum semptomlarından birisidir ancak garanti değildir. Doğuma hala günler olabilir.

Zarın Çatlaması ve Suyun (Amnion Mayi) Gelmesi: Amniyotik kese bebeği rahim içinde saran, içi sıvı dolu bir zardır. Bazen bu zar doğum başlamadan önce sızıntı yapar veya parçalanır. Böyle bir durumda, damla damla bir sıvı veya daha belli bir akıntınız olur. Eğer suyunuz evde gelirse veya gelen sıvının amniyotik sıvı mı yoksa idrar veya başka bir şey mi olduğundan emin değilseniz hemen doktorunuza danışınız. Doktorunuz durumu değerlendirdikten sonra sonraki basamakların neler olacağı konusunda sizi bilgilendirecektir.

Eğer amniyotik kese patlamışsa, zamanlama son derece önemli bir hal alır. Zarın çatlamasının üstünden ne kadar çok zaman geçtiyse, o kadar çok enfeksiyon gelişme riski mevcuttur. Eğer doğum kendiliğinden başlamazsa, doktorunuz doğumu başlatabilir.

Bu arada vajinanın içine bakteri girmesine sebep olacak herhangi bir şey yapmayın. Eğer amniyotik sıvı geldiğinden şüpheleniyorsanız, cinsel ilişkiye girmek iyi bir fikir değildir.

Kasılmalar: Hamileliğin son birkaç ayında ara sıra ve ağrısız kasılmalarınız (rahminizin gerildiği ve rahatladığı hissi) olabilir. Bunlar vücudunuzun kendini doğuma hazırlama şeklidir.

Doğum anı yaklaştıkça bu kasılmalar daha güçlü ve ağrılı olabilirler. Kasılmalarla ilgili kendinize şu soruları sorun:

–         Kasılmalar düzenli mi? Bir kasılmanızın başlangıcından diğerinin başlangıcına ne kadar zaman geçtiğini ölçün. Kasılmalar arası daha yakınsa ve daha güçlü ise doğuma yaklaşmışsınızdır. Doğum yaklaşmamışsa kasılmalar düzensiz olur.

–         Kasılmalar ne kadar sürüyor? Gerçek kasılmalar başlangıçta 30 saniyeden fazla sürer ve gittikçe süresi uzayarak 90 saniyeye kadar ulaşır. Doğum yaklaşmamışsa kasılmaların uzunluğu değişir.

–         Kasılmaları durdurabiliyor musunuz? Gerçek kasılmalar pozisyona veya aktiviteye bağlı olarak, ne olursa olsun geçmez. Hatta yürüme gibi artan aktivite ile berabeber kasılmalar da artar. Yalancı kasılmalarda yani doğuma daha varsa, aktivitenizi veya pozisyonunuzu değiştirerek kasılmayı durdurabilirsiniz.

Yanlış Alarmlara Hazırlıklı Olun: Vücudunuzun doğuma kendini hazırlaması ve doğumun kendisi arasındaki ilişki genellikle açık değildir. Bazı kadınlarda hiçbir servikal değişiklik olmamasına rağmen ağrılı kasılmalar yaşanabilir. Bazılarında ise serviks epey açıldığı halde çok az bir baskı veya sırtağrısı hissedilir.

Eğer doğumunuzun yaklaştığı hissine kapılırsanız doktorunuzu aramaktan çekinmeyin. Özellikle erken doğum sinsice yaklaşabilmektedir. Eğer 36 haftadan önce doğum semptomlarınız olursa ve bunlara vajinal lekelenme eşlik ederse; kontrol için doktorunuza gidiniz.

Gebelik Takibi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Doktora Sor