Prof. Dr. Bülent Berker - Kadın Hastalıkları, Jinekolojik Cerrahi, Doğum, Kısırlık ve Tüp Bebek Uzmanı - 01f1a05053c6242fcfa23075e5b963c1 L

Bilindiği üzere Tüp Bebek Tedavileri uygulamaya konulduğu günden itibaren çocuk sahibi olamayan çiftlerin yeniden umutlanmasını sağlamış, Dünya genelinde binlerce çiftin bu amaca ulaşabilmesinde büyük rol oynamıştır. Bugün hala geliştirilen ve uygulamaya konulan yardımcı tekniklerle birlikte birçok çift aynı amaç doğrultusunda olumlu sonuç alabilmek umuduyla Kliniklere başvurmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisini basit bir şekilde tanımlayacak olursak, çiftten üreme hücreleri alınarak Laboratuar ortamında Döllenme işlemi gerçekleştirilmesi ve ardından Embriyo’nun rahme yerleştirilmesi şeklinde ifade edebiliriz.

Tüp Bebek Tedavileri, başlangıçta enfeksiyon ya da bazı operasyonlar neticesinde tüplerinde hasar meydana gelen kadınlar için uygulanmıştır. Zamanla yaşanan gelişmeler Kısırlık nedenlerinin tedavisini de mümkün hale getirmiştir. Günümüzde Endometriozis hastaları ve Kısırlık sorunu yaşayan hastalara çözüm getirilebilmektedir.

Tedavinin ilk olarak uygulandığı yıllarda Dölleme işlemi Yumurta hücrelerinin bulunduğu yere Sperm hücrelerinin bırakılmasıyla yapılmıştır. Yıllar sonra ise farklı birçok hastanın da bu tedavilerden yararlanmasını sağlayan Mikroenjeksiyon Yöntemi uygulamaları hayata geçirilmiş, Mikroskop ve diğer destekleyici yöntemlerle beraber Yumurta hücresine tek bir Sperm bırakılarak Döllenme oluşması sağlanmıştır. Böylelikle % 75 oranında Döllenme oranı elde edilebilmektedir.

Mikroenjeksiyon’un uygulamaya konulması, elde edilen gebelik oranlarının ilk yönteme göre daha fazla olmasına imkan tanımıştır. Ortalama % 40 oranında gerçekleşen gebelik başarısı, yöntemin daha çok uygulandığı durumlarda % 80’i bulabilmektedir. Bazı kadınlarda düşükle sonuçlanan tedavi, % 20 ila % 30 oranındaki hastalarda ise başarısızlıkla sonuçlanır.

Mikroenjeksiyon Yöntemi’nin Devrim niteliğinde karşılanmasındaki en önemli etken ise Erkek Kısırlığı sorununda getirdiği yeni çözümlerdir. Sperm sayıları istenilen seviyede olmayan ve Menilerinde hiç Sperm hücresi bulunmayan erkekler de tedavi kapsamına alınarak gebelik elde edebilme ihtimalini yakalayabilmişlerdir.

Tüp Bebek Tedavilerinde uygulanan tekniklerin yanı sıra, kullanılan ilaçlar da destekleyici birer faktör konumundadır. Kadın yumurtalıklarına yönelik olarak uygulanan ilaç tedavileri, başarı elde edilebilmesinde kolaylaştırıcı rol üstlenmektedir.

Embriyo transferi, çoğul gebelik riski açısından yaşanan problemlerden ötürü birçok düzenleme yapılarak yasalarla kontrol altına alınmıştır. Öte yandan 1 Embriyo’nun transferiyle elde edilen gebelik oranı % 20 iken, 3 Embriyo transfer edildiğinde ise bu oran yaklaşık % 50 olarak gerçekleşmektedir.

Tüp Bebek

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Doktora Sor