Tüp Bebek’de Güncel Uygulamalar

Prof. Dr. Bülent Berker - Kadın Hastalıkları, Jinekolojik Cerrahi, Doğum, Kısırlık ve Tüp Bebek Uzmanı - fa55c8bad0e242eb7986dc1135b50adb L

Uygulanmaya başlandığı günden itibaren Dünya genelinde çocuk sahibi olamayan birçok çiftin ilgi odağı haline gelen Tüp Bebek Tedavisi, günümüzde giderek yaygınlaşmaktadır.
Yaşanan gelişmeler ışığında Erkek Kısırlığı rahatsızlığında getirdiği yeni çözümler Tüp Bebek Tedavisi’ni daha da ilgi çekici hale getirmiştir.
Tedavinin bulunmasından önceki dönemlerde çoğu kadın için çözülmesi zor bir sorun olan Tüp tıkanıklığı sorununa getirdiği yeni çözümler de tedavi ihtiyacı olan kadınlar için bu yöntemi cazip hale getirmiştir.

Tüp Bebek Tedavisi’nde Başarı Sağlamak
Tüp Bebek Tedavisi’nde başarılı elde edebilmenin en önemli yolu tedavi başlangıcında izlenecek yoldur. Bunun için tedaviye başvuran hastalar Psikolojik ve Fiziksel anlamda yönlendirilmeli, geçmiş öyküleri dikkatle değerlendirilmeli ve tedavinin devamı için her anlamda desteklenmelidirler. Uzun ve zaman zaman zorlukların yaşanabildiği bu sürece olumlu bir motivasyonla girebilmek son derece önemlidir.

Tedavi sonucunda minimum Embriyo transfer ederek olumlu sonuçlar alabilmek, başarı sağlamak isteyen Kliniklerin birinci önceliğidir. Ayrıca Dondurma işleminde her açıdan başarı sağlamak da Kliniklerin başarılı olarak görülmesinde önemli yer eden bir unsurdur.

Dondurma Yöntemiyle Elde Edilen Gebelik
Az sayıda Embriyo transferinin çoğul gebelik oranını düşürdüğünün farkına varılmasından sonra Embriyo Dondurma işlemi gündeme gelmiş ve çok geçmeden giderek daha fazla tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir. İlerleyen gelişmeler sayesinde Vitrifikasyon yöntemi bulunmuş ve bununla birlikte taze Embriyo transferiyle elde edilen Gebelik oranlarıyla aynı sonuçlara ulaşabilmek mümkün olmuştur.

Bu yöntemin uygulandığı Kliniklerde “Toplam Gebelik Oranı” ile daha fazla transfer uygulanarak mali açıdan da başarı sağlanabilmektedir.
Dondurma Yöntemine Bakış ve Kanser Hastalarının Uygulamadan Yararlanma Durumu

Geliştirildiği tarihten itibaren özellikle Kanser hastaları, Kemoterapi ve Radyoterapi uygulamalarına maruz kalan hastalar, evlenmemiş kişiler ve üreme kapasitesi azalan kadınlarda uygulanan Embriyo Dondurma yöntemi, günümüzde normal embriyo transferiyle aynı oranda başarı yakalayabilme özelliğine erişmiştir.
Dondurma yöntemi üzerinde yapılan araştırmalar son hızla sürmekte, ABD ve İtalya’da bulunan araştırmacıların oluşturduğu ortak bir programla tedavinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Menopoz ve Erken Menopoz’da Gebelik
Erken Menopoz yaşayan ya da kötü kaliteli Embriyolara sahip olduğundan ötürü gebelik elde edemeyen kadınlar için gebelik mümkün değildir. Bu hastaların başvurabileceği tek yöntem ise “Yumurta bağışı” olarak görülür. Kadınlarda 45 yaşından sonra bir mucize olarak görülen gebelik, yumurta bağışı ile birlikte ikiz bebek doğumlarını dahi mümkün kılabilir.
Bu yöntemle gebelik elde etmek isteyen kadınlar için ilk olarak genç bir verici bulunur. Vericiden alınan yumurtalarla, alıcının eşinin Spermleri döllendirilir ve alıcının Rahim’ine yerleştirilir. Genetik açıdan verici kadının özelliklerini taşıyan yumurtalar, doğal olarak doğacak bebeğin de eş ve vericiye ait genetik özelliklere sahip olmasına neden olmaktadır.
Araştırmalar neticesinde, bu yöntemle gebelik elde eden annelerin ilgi ve sevgi açısından diğer annelerden bir farkı olmadığını ortaya koymaktadır. Dünya genelinde -izin verilen ülkelerde- üçüncü şahıs aracılığıyla gebelik elde edilen yöntemler içerisinde en yaygını budur. Türkiye, bu türden gebelik elde edilmesine izin vermeyen ülkeler arasındadır.
Öte yandan Yumurta bağışı, gebe kaldığında sağlığında risk oluşacak kadınlar ile 50 yaşın üzerindeki kadınlara tavsiye edilmemekte, Menopoz dönemine giren ve ilerleyen yaşlardaki kadınlara ise ciddi bir inceleme yaptırmaları tavsiye edilmektedir. Bu kadınların Karaciğer, Böbrek ve Kalp gibi organlarının sağlıklı durumda olması gerekmektedir.

Kişiye Özel Tüp Bebek Tedavisi
“Tüm başarısız çiftler için aynı reçete geçerli midir?”
Kişiden kişiye farklılık gösteren Tüp Bebek Tedavileri’nde genellemelere yer verilmemektedir zira bu türden bir yaklaşım başarı oranını olumsuz etkiler.
Kişiye ve çifte özel tedavilerde hastaların kişisel ve geçmiş öykülerine bakıldıktan sonra Genetik, Endoskopik, İmmunolojik ve Hormonal yönden muayeneleri yapılarak tedavi aşamasına geçilmektedir.

Tüp Bebek Tedavilerinde yaş faktörü önemlidir çünkü ilerleyen yaşla birlikte başarı oranında olumsuzluklar yaşanabilmektedir. Günümüzde kadınların sosyal ve ekonomik açıdan toplumda farklı bir yer edinmesiyle birlikte, çocuk sahibi olma yaşı da ertelenmeye başlamıştır. 35 yaşın üzerindeki yaşlarda Tüp Bebek Tedavisi’ne yönelen kadınlarda başarı ihtimali de düşer. Olumsuz sonuç alan kadınlar bu kez alternatif yöntemleri gündemlerine almaktadır ancak bunların çoğu tıbbi açıdan onay almamış yöntemlerdir. Bunlara örnek olarak aşağıdaki maddelerde yer alan yöntemleri göstermek mümkündür:
– Yapay Rahim
– HLA Yöntemi
– Embriyo Yapıştırıcısı
– Bağışıklık Sistemi Tedavileri
– Sperm Mıknatısı
– Lazer Teknikleri
– İlaçsız Tüp Bebek Tedavileri
Bu yöntemlerin etkinliğini kanıtlayabilmek için rastgele seçimi yapılan çiftlerle tedavi görmemiş çiftlerin karşılaştırılacağı ve değerlendirileceği bir araştırmaya ihtiyaç olsa da, bunların sayısı henüz yeterli değildir. Amerikan Hastanesi bu tür bir inceleme sonrasında başarısızlık getiren faktörlerin tespit ve tedavisine yer vermektedir.

Tüp Bebek ve Genetik Uygulamaların Getirdiği Yenilikler
Tüp Bebek Tedavilerinde geçmişinde tekrarlayan düşük ya da başarısız deneme durumu olan kadınlar Genetik açıdan incelenmekte ve Embriyolar seçilerek olası risklerin önüne geçilebilmektedir.

Tek Gen Hastalığı* diye tabir edilen hastalıklardan etkilenen çocukları bulunan çiftlere PGT yapılarak kardeşin etkilenmeden doğabilmesi sağlanabilmektedir. HLA doku tiplemesiyle doku uyumlu kardeş doğumunun yanı sıra kardeşten kök hücre nakli de uygulamanın getirdiği avantajlar arasındadır.
(Tek Gen Hastalıkları: Kistik Fibrozis, Canavan Hastalığı, Myotonik Distrofi, Orak Hücreli Anemi, Akdeniz Anemisi, Frajil X, Spinal Muskuler Distrofi, Retinitis Pigmentosa)

Azospermik Erkeklerde Testislere Kök Hücre Nakli
Azospermi rahatsızlığı nedeniyle menisinde Sperm bulunmayan erkeklerde TESE yöntemi uygulanarak Testislerde sperm araması yapılabilmektedir.

Sperm Bulunamama Durumunda Kök Hücre Tedavisi
Azospermi yaşayan erkeklerde TESE yöntemine rağmen Sperm bulunamaması, kök hücrelerin de olmadığı anlamına gelmektedir. Günümüzde bu teknikle kök hücre nakli yapılamamaktadır. Bunun gerçekleşmesi, gelecekte vericiden kök hücre alınarak nakil yapılabilmesine bağlıdır.
Fikir aşamasında olan bir başka yöntem ise “Stem Cell Derived Gametes” adı verilen, Embriyonik kök hücrelerden Döl (Gamet) yapılmasıdır. Fakat böyle bir uygulama için Klonlama benzeri tekniklere ihtiyaç vardır. Uygulama ile ilgili bir başka handikap ise etik anlamda yapılan itirazlardır.

Tüp Bebek

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Doktora Sor